Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Roháče [trillian]

A tentoraz pre zmenu nemyslím Západné Tatry. Týto článkom chcem vzdať poctu nášmu najväčšiemu chrobákovi, Roháčovi veľkému. A zvlášť tým, ktorých sme neúmyselne vyštvali z brlôžka. Čo už, keď si museli spraviť brloh práve v tom pni, ktorý sme sa chystali už pár rokov odstrániť... (aktualizované)

Roháč veľký (Lucanus cervus), teda presnejšie jeho samička znáša vajíčka do starých, spráchnivených pňov. A práve taký jeden si trónil nad jedným rozpadnutým múrikom. A teraz, keď sme začali rušiť múrik ,aby tam mohol byť nový murovaný, museli sme peň odstrániť. A namiesto neho sme našli ...

...aj takýchto krásavcov...

...a takéto príšery. Larvy sa v skutočnosti pri dobrých podmienkach vyvíjajú až tri roky. Ako podotkla Undomielka, my  by sme asi zomreli od nudy, keby sme sa mali len tak váľať a papať spráchnivené drevo.  Poviem vám, stretnúť takúto larvu niekde na marse, mylslela by som si, že je to čerstvo vyliahnutý allien... brrrr.

A tak sme celý deň okrem kopania do svahu lovili roháče a a larvy a vynášali sme ich ďaleko do záhrady, nech ich nezadlávime. Keď som ich tam chudákov videla takých zaspatých, až mi bolo ľúto za ten peň.

Po dnešnom dni si môžem pridať do zbierky ohrozených hmyzov mojej záhrade aj roháča. Pred ním som ešte pozorovala v starých spráchnivených slivkách fúzače s tými ftipnými dlhými fúzmi, o ktoré sa div nepotkýnali, a pred časom som dokonca rozliepala krídla vidlochvostom. Chudák motýľ bol čerstvo vyliahnutý a furt ho zanášalo doprava.

Veruže, naša záhrada je podivuhodná, plná zázrakov, kameňov , cudzích mačiek a vtáčích hniezd... Človek sa tam občas cíti ako vo Ferdovi Mravcovi :D.

25.5.2008

Dnes si sedím na lavičke a čo nevidím...


Máj, lásky čas...


Trillianin brloh | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014